Počiatek: Vláda chce novelami podporiť obstarávanie nájomného bývania

09.01.2013 Bratislava

Bratislava 9. januára (TASR) - Návrhy zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) a zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní, ktoré dnes schválila vláda SR, majú zefektívniť podporu bývania na Slovensku. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom po rokovaní vlády informoval minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Vláda chce dvoma novelami vytvoriť najmä vhodné podmienky na obstarávanie nájomného bývania pre sociálne slabšie skupiny, ale takisto docieliť obnovu bytového fondu. Úpravy by mali umožniť aj využívanie fondov Európskej únie (EÚ).

Pri obstarávaní nájomného bývania sa zvýši priama dotácia z 20 až 30 % na 30 až 40 %. O 5 % vyššiu dotáciu bude možné dostať v prípade, že bude znížená potreba tepla na vykurovanie pod normované hodnoty. "Ďalej možno poskytnúť dotáciu a úver aj na základe zmluvy o budúcej zmluve," informoval Počiatek. Zapojiť sa v tomto smere budú môcť aj neziskové organizácie s podielom samosprávy a súkromné firmy.

V rámci obnovy bytového fondu chce rezort výstavby zvýšiť motiváciu vlastníkov bytového fondu ku komplexnej obnove bytových domov. Pomôcť tomu majú zvýhodnené úvery. "Cieľom je dosiahnuť stav, aby sa okrem zatepľovania obnovovali aj ďalšie existujúce technické zariadenia v domoch, ako sú výťahy, rozvody vody, plynu, elektriny," konštatoval Počiatek. Ako dodal, podpora smeruje aj k vytváraniu bezbariérových bytových domov.

Zámerom návrhu je aj to, aby bolo možné na odstraňovanie systémových porúch čerpať zvýhodnený úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Dotácie by tak bolo možné využiť len na systémové poruchy, ktoré priamo ohrozujú bezpečnosť obyvateľov bytových domov.
 

Vyberte región